€8.00

Dashuria në kohërat e kolerës” është një tjetër libër i Garcia Marquez – it që zë vend përkrah a

Më tepër
€7.00

“Haxhi Murati” një nga perlat më të bukura të Leon Tolstojit, ka mbetur romani më i panjohur i tij. Për një kohë të gjatë paradoksi mbeti i pashpjeguar. U desh të shpërthente lufta e e

Më tepër

Romani fillon me një pamje të dhunshme: Një burrë gjendet i varur kokëposhtë në një kënd  lojërash të një lagjeje të  rrënuar të një metropoli gjerman. Është Abel Nema, një fenome

Më tepër

Tek “Një vdekje shumë e ëmbël”, Simone de Beauvoir, përmes një këndvështrimi psikanalitik, ndan me lexuesin vetanalizën e qenies së saj. Duke këqyrur thellë marrëdhënien e vet me në

Më tepër
€9.00

Salvador Dalí është një nga origjinalët më të mëdhenj të shekullit XX. Tablotë e tij gjeniale janë të njohura, madje, edhe për ata që nuk shfaqin ndonjë interesim të veçantë për art

Më tepër
€10.00

RIDVAN DIBRA, lindur në Shkodër më 1959, është autor i mbi njëzet librave në prozë, poezi, eseistikë dhe studime. Pjesë nga krijimtaria e tij janë botuar në gjuhët anglisht, frëngjisht,

Më tepër
Shadow

Libra të përzgjedhur

 • Ismail Kadare Kukulla

  Sikundër nënkuptohet nga titulli, Garcia Marquez ka shkruar roman për dashurinë, për dashurinë me të gjitha fytyrat e saj: dashuri rinore, dashuri bashkëshortore, dashuri romantike, dashuri të mishit, dashuri, madje, edhe me shenjat e kolerës.

  Për më tepër, ai ka shkruar një vepër arti që rrezaton një humanizëm të atillë, që lexuesit do ta kujtojnë sa të kenë jetë në këtë botë.

  Dashuria në kohërat e kolerës” është një tjetër libër i Garcia Marquez – it që zë vend përkrah asaj vepre të mëparshme të dëgjuar, në tufën e kryeveprave të letërsisë së sotme

  Dashuri në kohërat e kolerës Gabriel Garcia Marquez

 • Ismail Kadare Kukulla

  Romani fillon me një pamje të dhunshme: Një burrë gjendet i varur kokëposhtë në një kënd lojërash të një lagjeje të rrënuar të një metropoli gjerman. Është Abel Nema, një fenomen gjuhësor që di dhjetë gjuhë, por që rrallë e dëgjon t’i përdorë ato në bisedat e përditshme.

  E përditshmja e këtij të riu nga Ballkani, i cili është arratisur prej vendit të tij për shkak të luftës, është e vetmuar, megjithë aftësitë e tij të jashtëzakonshme dhe gatishmërisë së shumë njerëzve për ta ndihmuar. Ai përpiqet disa herë të zërë vend në botën e re, punon si përkthyes, si mësues, shëtit vendin dhe shtetet fqinjë, e prapëseprapë mbetet jashtë saj.

  Kapitull pas kapi- tulli zbulohen copëza nga jeta e tij dhe nevojitet durimi i një arkeologu për të krijuar prej këtij mozaiku ndodhish, personazhesh, fjalish të paplota apo fjalësh një tablo.

  Dita ditës Terezia Mora

 • Ismail Kadare Kukulla

  Ridvan Dibra sjell në prozën shqipe, për herë të parë të asimiluar plotësisht, përvojën e prozës mo- derne të tipit të Kafkës e Kamysë, të pasuruar me elemente të prozës postmoderne si citati e pastishi. Beletrist i lindur, ai është zotërues i rrallë i teknikës së shkrimit post- modern...

  Parabolat e Ridvan Dibrës, për nga sintetizimi dhe vrullimi i imagji- natës, të kujtojnë parabolat e Kafkës apo skicat - enigma të Apdajkut. Dhe këtë ngjashmëri e përmendim me kuptimin e mirë që kanë paralelizmat në fushën e letrave, si ngjashmëri tipologjike, lidhur me një dukuri të re në letërsinë tonë.

  Dibra ka një dorëshkrim dhe mjeshtëri prozatori nga më brilantet në letrat shqipe.

  Gjumi mbi borë Ridvan Dibra

 • Ismail Kadare Kukulla

  Duke iu referuar pikëpamjeve të ndryshme mbi mundësinë e studimit sistematik të letërsisë, autorët shtjellojnë konceptin mbi Historinë e letërsisë, Teorinë e letërsisë dhe Kritikën letrare, dhe saktësojnë detyrën e secilës prej këtyre mënyrave të vështrimit të letërsisë.

  Parabolat e Ridvan Dibrës, për nga sintetizimi dhe vrullimi i imagji- natës, të kujtojnë parabolat e Kafkës apo skicat - enigma të Apdajkut. Dhe këtë ngjashmëri e përmendim me kuptimin e mirë që kanë paralelizmat në fushën e letrave, si ngjashmëri tipologjike, lidhur me një dukuri të re në letërsinë tonë.

  Libri “Teoria e letërsisë” ngrihet mbi dy boshte themelore: ç’është letërsia, ku dallon nga joletërsia? Dhe: ç’është shkenca e letërsisë, metodat e përdorura prej saj, që e dallojnë nga shkencat e tjera?

  Teoria e letërsisë René Wellek

 • Ismail Kadare Kukulla

  Është e vërtetë se natyra rrënjësisht kritike e letërsisë romaneske ka bërë të mundur që të kufizohen pasiguritë, sepse shumë romane, në një moment apo në një tjetër të leximit të tyre, të ftojnë të reflektosh edhe për mënyrën se si janë krijuar ato.

  Nga ç’pikë ne duhet të nisemi për të kuptuar aty një teori të nënkuptuar të zhanrit? Për Don Kishotin kjo është e padiskutueshme. Aty teoria është e nënkuptuar dhe krejt e qartë, madje është themeluese!

  Edhe njëherë, pra, duhej zgjedhur, dhe ky është një operacion akoma më i vështirë, sepse nocioni për romanin nuk ka asnjë të dhënë të dëshmuar para teorisë së tij. Por këtë herë ne do të merremi me subjektin e këtij libri…

  Hyrje në teoritë e mëdha të romanit Pierre Chartier

 • Ismail Kadare Kukulla

  MIRASH MARTINOVIQ, shkrimtar malazez, i njohur në hapësirat e gjera rajonale, me temat antike dhe peizazhet e harruara të Malit të Zi, të cilave u kushtohen romanet e tij; Rrugët e Prevalitanës (i botuar në Mal të Zi dhe më vonë në Itali me titull Pitere di Montenegro, me përkthim të Silvia Ferrarit.

  Disa kapituj të këtij libri të përkthyer në hebraishte janë botuar në librin Mitologjitë sllave dhe në disa revista të njohura në Izrael, me përkthim të Dine Katon), Hapja e Agruviumit dhe romani Teuta, i botuar nga shtëpia botuese Koha në Prishtinë dhe ribotuar disa herë, në bazë të të cilit është bërë edhe shfaqja teatrale ndërkombëtare me të njëjtin emër.

  Mirash Martinoviq
  Është anëtar i PEN – Qëndres të Malit të Zi dhe anëtar i Amëzes Malazeze.
  Është Laureat i Çmimit të Tetorit të Herceg Novit, qytetit ku edhe banon.

  Dita e fundit e Eskilit Mirash Martinoviq

 • Ismail Kadare Kukulla

  “E zeza dhe e kuqja” është një rrëfim vërshues për historinë dhe aktualitetin që ende nuk është bërë histori, për “Shqipërinë e brendshme” dhe “Shqipë- rinë e jashtme”, për të zezën dhe të kuqen nga të dy anët, për kufirin që i ndan dhe absurdin në mes.

  Janë përfshirë njëqind vjet “Shqipëri të matanshme”, tri gjenerata që e pësojnë nga një atdhe që është fat dhe mallkim njëkohësisht. Karaktere dhe heronj të paharrueshëm, realitet sureal, jetë njerëzore që rri pezull mbi të gjithë kufijtë ndarës, të jetës dhe të vdekjes, të qenies dhe mosqenies.

  Një roman plot aromë letërsie, i shkruar me dorë te rëndë, tekst me sfidën autoriale ndaj rregullave që ngurosin stilin dhe me pasuri të shprehjes deri në pamundësitë e gjuhës.

  E zeza dhe e kuqja Mehmet Kraja

 • Ismail Kadare Kukulla

  Vrasje midis vëllezërish për pushtet, gosti makabre, ku të ftuarit i shërbehen si gjellë gjymtyrët e fëmijëve të vet, net makthi të ndërgjegjeve të vrara, mallkime, ankthe dhe parandjenja krimesh të ardhme. Të gjitha këto i mësojmë dalëngadalë nga kori, përpara të cilit shpalosen unazat e fundit të këtij vargori të rëndë.

  Ide antitiranike e përshkojnë trilogjinë nga kreu në fund. Herë-herë, lajmi i një vrasjeje në pallat lidhet me shqetësimin se mos po shpallet një tirani e re. Kështu, për shembull, në çastin kur merret vesh mbytja e Agamemnonit, për nga shpeshtia e të folurit dhe e trazimit të brendshëm kori antik i ngjet një grumbulli gazetarësh të sotëm në portat e një ndërtese presidenciale, ku porsa ka ndodhur një grusht shteti.

  Një nga motivet kryesore të veprës është problemi i parësisë së gjakut atëror ose mëmësor. E thjeshtë, në pamjen e parë, kjo ka qenë një nga çështjet themelore, mbi të cilat janë ngritur të gjitha kodet juridike të vjetra e të reja.

  Orestia Eskili

Libra të fundit

 • Ismail Kadare Kukulla

  “Haxhi Murati” një nga perlat më të bukura të Leon Tolstojit, ka mbetur romani më i panjohur i tij. Për një kohë të gjatë paradoksi mbeti i pashpjeguar. U desh të shpërthente lufta e egër midis Rusisë dhe Çeçenisë që vëmendja botërore të binte më në fund, mbi perlën e mbuluar nga pluhuri.

  “Haxhi Murati” tregon pikërisht një luftë midis rusëve dhe çeçenëve. Një luftë të ndodhur 150 vjet më parë. Zanafillën e një krimi që ende vazhdon.

  Haxhi Murati Lev Tolstoi

 • Ismail Kadare Kukulla

  Hendeku mes nënës dhe së bijës, i krijuar që në rininë e hershme, i përqaset një rryme të re psikanalize, në të cilën theksi vihet tek marrëdhënia nënë-vajzë dhe tek ndikimi i pa- shmangshëm i kësaj marrëdhënieje në personalitetin dhe në formimin e gruas së ardhshme.

  Kjo rrymë e re psikanalize duket sikur e zhvesh tërësisht figurën e babait nga mëkatet e rritjes së vajzave. Në këtë libër, autorja, me vetëdije ose jo, kumton se marrëdhënia me nënën është më e rëndësishme se ajo me babanë.

  Arti, filozofia dhe thellësia e mendimit të Simone de Beauvoir-it tek “Një vdekje shumë e ëmbël” vijnë krejt natyrshëm në shqipe. Të krijohet përshtypja se autorja e ka shkruar veprën e saj origjinale në gjuhën shqipe.

  Një vdekje shumë e ëmbël Simone de Beauvoir

 • Ismail Kadare Kukulla

  Piktori, stilisti dhe regjisori Salvador Dali (1904-1989) ishte një nga figurat më interesante dhe më provokuese në artin e shekullit të njëzetë. Një pionier i Surrealizmit, ai është admiruar dhe sulmuar për imagjinatën e subkoshiencës që projektoi në pikturën e tij, së cilës disa herë i referohej si: “fotografi ëndrre e pikturuar me dorë.

  Në libër shfaqen pamje mrekulluese të artistit ambicioz, brilant, kërkues, i cili dizenjoi ambientet e teatrit, pjesën e brendshme të dyqaneve dhe bizhuteritë po aq thjesht sa ç’bëri filmat dhe pikturat surrealiste.

  Kjo autobiografi e hershme, që zgjat deri në fund të tridhjetave, është aq e paparashikueshme dhe provokuese, sa dhe arti i tij.

  Jeta e fshehtë e Salvador Dalisë e treguar nga ai vetë Salvador Dali

 • Ismail Kadare Kukulla

  Në vitet ’90, Belfort u bë një nga strumbullarët më famëkëqinj të nancave amerikane: një mashtrues aksionesh, i shkëlqyer dhe komplotues, i cili e nxori turmën e trimave të vet nga Wall Street dhe e çoi në një zyrë të stërmadhe në Long Island për një aventurë të papërmbajtur.

  Në libër shfaqen pamje mrekulluese të artistit ambicioz, brilant, kërkues, i cili dizenjoi ambientet e teatrit, pjesën e brendshme të dyqaneve dhe bizhuteritë po aq thjesht sa ç’bëri filmat dhe pikturat surrealiste.

  Është një rrëm i jashtëzakonshëm lakmie, pushteti dhe teprie, që s’mund ta shpikte dot kurrkush: historia e një djali të zakonshëm që kaloi nga shitja e akullit italian në rrugë te timi i qindra miliona dollarëve derisa gjithçka e mori lumi

  Ujku i Wall Street-it Jordan Belfort

 • Ismail Kadare Kukulla

  Duke lexuar “Vuajtjet e Djaloshit Verter” ne sikur nxitemi për ta parë të dashurën e Verterit, Sharlotën, si një grua pasive dhe të pafajshme. Butësia dhe sinqeriteti i saj na duken të pakritikueshme dhe veprimet e shumta që ajo kryen, ndihmojnë që në mendjen e lexuesve të krijohet një përshtypje shumë e mirë për të.

  Kjo ndodh mbasi ka tashmë dyqind vjet që lexuesit e Verterit kanë krijuar këtë përfytyrim për Sharlotën, sipas të cilit ajo nuk është ashtu siç duket, mbasi si pafajësia, si mosveprimi i saj në fatin tragjik të Verterit janë gjëra që nuk mund të pranohen pa dyshime.

  Verterin, pamja tjetër ka të bëjë me veprimet e saj lidhur me fatin e Verterit. Këto pikëvështrime duhen vlerësuar të lidhura ngushtë me brendinë e romanit.

  Vuajtjet e Djaloshit Verter Johan V. Gëte

 • Ismail Kadare Kukulla

  “Fajin” përse nuk arritëm dot ta lexonim atë çka autori na e tregoi haptas pa fshehur asgjë e kanë syzet ideologjike të estetikës leniniste dhe brerores romantike të folklorit, të cilat i veshën tablosë rrobat ngashënjyese të konformizmit politik dhe emfazës romantike duke mos na lejuar ta shohim për atë që kish qenë gjithmonë, një hapësirë topologjike ku artisti kishte përshkruar me saktësi zakonet e epokës së tij,

  Duke dëshmuar: vullnetin për të pasqyruar me anë të gjuhës artistike vetë realitetin nisur vetëm nga vëzhgimi skrupuloz i fakteve... duke marrë përsipër: ...të bëjë portretin historik të mikut të tij më të ngushtë, njeriut të shekullit XIX”, qoftë ky edhe një kaçak i jashtëligjshëm.

  GËZIM QËNDRO Prof. Asoc. PhD në Estetikë, Universiteti Paris VIII; BA, MSC, Academie van Beeldende Vorming, Amsterdam; kritik arti, kurator, përkthyes.

  Heronjtë janë të uritur Gëzim Qëndro

 • Ismail Kadare Kukulla

  Me sa duket, ka qenë një kohë ku ngjarjet vjetroheshin shpejt, sepse, më pas, kjo histori më doli nga mendja. Vetëm kur e takova vetë vajzën, arrita të kuptoja se mendjet e njerëzve kishin vluar nga pyetjet e ngritura për këtë histori: ja ku del përsëri kujtesa që i lidh ngjarjet.

  Duke dëshmuar: vullnetin për të pasqyruar me anë të gjuhës artistike vetë realitetin nisur vetëm nga vëzhgimi skrupuloz i fakteve... duke marrë përsipër: ...të bëjë portretin historik të mikut të tij më të ngushtë, njeriut të shekullit XIX”, qoftë ky edhe një kaçak i jashtëligjshëm.

  Vetëm duke i besuar asaj (kujtesës), marr përsipër ta përcjell këtë histori, e cila fillon aty te imazhi i njeriut që i bie në dorë një arkërkues.
  Për gazetat, vajza qe lajmi i parë.
  Se çfarë qe ajo për këtë histori, mbetet të zbulohet.

  Romani i Lumturisë Gazmend Krasniqi

 • Ismail Kadare Kukulla

  Për tetë javë gjatë vitit 1945, ndërsa Berlini ra përballë ushtrisë ruse, një grua e re, anonime, regjistroi në ditar jetën në apartamentin e saj si dhe midis banorëve të kryeqytetit, “me një sinqeritet të pastër dhe lirizëm brutal” (Elle).

  “E thjeshtë dhe e paparashikueshme, e vështruar minutë pas minuti dhe krejtësisht pa asnjë keqardhje për veten”, (The Plain Dealer, Cleveland), ky ditar tregon marrëdhënien e ndërlikuar ndërmjet qyte- tarëve dhe ushtrisë pushtuese, si dhe keqtrajtimet e turpshme të cilat, gratë e një qyteti të pushtuar i për- jetojnë gjithmonë – përdhunimet masive të vuajtura prej të gjithave, pavarësisht moshës apo dobësive.

  Një grua në Berlin qëndron si “një nga librat thelbë- sorë mbi kuptimin e luftës dhe jetës” (A. S. Byatt, autor i Possession).

  Një grua në Berlin Anonim

Autorët

Terezia Mora

0 Comment

TERÉZIA MORA u lind më 1971 në Sopron të Hungarisë dhe prej vitit 1990 jeton në Berlin. Ajo punon si shkrimtare dhe përkthyese nga hungarishtja dhe ka fituar shumë çmime. Krahas atij të Pana- irit të Lajpcigut për këtë roman, në vitin

Simone de Beauvoir

0 Comment

SIMONE DE BEAUVOIR lindi në Paris më 9 janar 1908. Deri në maturë, studimet i kreu në një shkollë katolike. E diplomuar si pedagoge filozofie më 1929, dha mësim në Marsejë, Ruan e Paris deri më 1943. Para Luftës së Dytë Botërore, shkr

Salvador Dali

0 Comment

Salvador Dalí është një nga origjinalët më të mëdhenj të shekullit XX. Tablotë e tij gjeniale janë të njohura, madje, edhe për ata që nuk shfaqin ndonjë interesim të veçantë për artin pamor. Ndërsa zbulimet tronditëse lidhur me j

Ridvan Dibra

0 Comment

RIDVAN DIBRA, lindur në Shkodër më 1959, është autor i mbi njëzet librave në prozë, poezi, eseistikë dhe studime. Pjesë nga krijimtaria e tij janë botuar në gjuhët anglisht, frëngjisht, gjermanisht, italisht, rumanisht etj. Është fitu

Mirash Martinoviq

0 Comment

MIRASH MARTINOVIQ, shkrimtar malazez, i njohur në hapësirat e gjera rajonale, me temat antike dhe peizazhet e harruara të Malit të Zi, të cilave u kushtohen romanet e tij; Rrugët e Prevalitanës (i botuar në Mal të Zi dhe më vonë në Itali

Mehmet Kraja

0 Comment

MEHMET KRAJA ka lindur më 27 qershor 1952 në Kështenjë të Krajës, fshat afër Liqenit të Shkodrës, në Mal të Zi. Shkollimin e mesëm e kreu në Ulqin, ndërsa të lartin në Universitetin e Prishtinës, Degën e Gjuhës dhe Letërsisë Shqi

Gëzim Qëndro

0 Comment

GËZIM QËNDRO Prof. Asoc. PhD në Estetikë, Universiteti Paris VIII; BA, MSC, Academie van Beeldende Vorming, Amsterdam; kritik arti, kurator, përkthyes.

Gazmend Krasniqi

0 Comment

GAZMEND KRASNIQI ka lindur në Shkodër dhe jeton në Tiranë. Ai është shkrimtar, eseist, antologjist dhe historian i letërsisë. Midis publikimeve të tij janë volumet poetike: Në kryqin e dashurisë; Skodrinon; Poema; Toka e (pa)premtuar; Fle

Eskili

0 Comment

ESKILI jetoi midis viteve 525 dhe 456 para erës sonë. Ai nuk qe vetëm dëshmitar dhe kronist i kohës së vet, por edhe pjesëtar i dramës që po luhej. Megjithëse nga origjina i përkiste aristokracisë, gjithë simpatitë, synimet dhe idetë e

Përshtypje

Ismail Kadare Autor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer eu suscipit mi, vitae rhoncus quam. Vestibulum ut elit ultricies, pharetra elit non, auctor turpis. In quis nunc sed lacus tincidunt bibendum.

Dritëro Agolli Autor

Lorem ipsum dolor slo onsec nelioro tueraliquet Morbi nec In Curabitur lorem in design Morbi nec In Curabituritus gojus,